Als iemand zonder te reageren op de grond ligt, dan kan dit duiden op een hartstilstand. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk in actie komt en het slachtoffer reanimeert, maar hoe doe je dit het beste? G4S heeft het volgende stappenplan reanimatie voor je opgezet, zodat je in het geval van nood de reddende hand kan bieden.

Stap 1: Benader het slachtoffer

Zie je het slachtoffer liggen? Ga direct op hem af en controleer of deze bij bewustzijn is. Dit doe je door stevig aan de schouder te schudden en het slachtoffer aan te spreken.

Stap 2: Bel 112

Reageert het slachtoffer niet? Bel direct 112. Hoe sneller de ambulancebroeders ter plaatse zijn des te beter. Blijf bij het slachtoffer en zet de telefoon op de luidspreker, zodat je tijdens het telefoongesprek acties kunt uitvoeren. Zijn er omstanders, laat deze dan de dichtstbijzijnde AED halen.

Stap 3: Controleer de ademhaling

Kijk of de borstkas omhoog komt, luister of je ademhalingsgeluiden hoort en voel met je wang of er lucht uitgeblazen wordt. Dit doe je tien seconden lang voor alle drie de acties tegelijk. Ademt het slachtoffer niet of zeer onregelmatig? Begin dan met reanimeren. Als je alleen bent, haal je nu zelf de dichtstbijzijnde AED.

Stap 4: Geef compressiedrukken

Je begint met reanimeren door op de borstkas 30 compressiedrukken uit te voeren. Dit doe je door met gestrekte armen te drukken op het borstbeen. Doe dit met twee compressiedrukken per seconde.

Stap 5: Beadem

Na de compressiedrukken beadem je het slachtoffer twee keer. Kantel het hoofd voorzichtig achterover, knijp de neus dicht en blaas een grote hap lucht in één keer uit in de mond. Contoleer met een schuin oog of de borstkas hierdoor omhoog komt.

Stap 6: Gebruik de AED

Na het beademen verwijder je de bovenkleding en plaats je de elektroden van de AED op de borstkas. Op het apparaat staat hoe je dit moet doen. Volg de uitgesproken instructies van de AED op en geef een schok indien nodig. Ga na de schok direct door met compressiedrukken en herhaal deze stappen, totdat het slachtoffer bijkomt of de hulpdiensten arriveren.

Extra hulp?

Wil je meer leren over hoe je goed kunt reanimeren en andere zaken op het gebied van Eerste Hulp? Volg dan een van de EHBO cursussen van G4S en word meer bekwaam in het redden van iemands leven.